maanantaina, toukokuuta 11, 2009

Haaveita ja valheita

Haaveet ovat ennenkin olleet minulle ongelma. Suurin ongelma jonka niihin olen yleensä liittänyt on niihin liittyvä pettymys. Suurin osa haaveista ei koskaan toteudu, mutta jos niihin haaveisiin liittyy toive niiden toteutumisesta, saadaan pian helposti mukaan myös odotus toteutumisesta. Odotettu haave joka ei toteudu tuo mukanaan pettymyksen. Ja se on tämä pettymys joka on minun mielestä turha. Ketjun katkaisee joko haaveilun välttäminen tai odotusten välttäminen.

Äskettäin ymmärsin toisenkin ongelmaisen näkökulman. Haave ei nimittäin ole totta. Haave on valhe. Se voisi olla totta, mutta se ei ainakaan vielä ole totta. Haaveissa eläminen on siis valheessa elämistä.

Tämä on tietysti kärjistetty näkökulma, mutta kärjistämällä pyrin löytämään vastaväitteitä. Vielä en ole sellaisia löytänyt.

1 kommentti:

Kai kirjoitti...

Valhe on totuuden vastakohta. Syntyy siis sanapari totta & valhetta, ja molemmat sanat ovat suhteessa totuuteen. Siten myös todellinen totta/valhetta-akseli syntyy vasta kun totuus on tiedossa.

Samasta syystä tulevaisuutta koskeva haave ei osu lainkaan totta/valhetta-akselille, koska sen toteutumisesta ei voida tässä vaiheessa sanoa kuin että se on joko todennäköinen tai epätodennäköinen, realistinen tai epärealistinen. Lisäksi haave ei sisällä väitettä sen toteutumisesta, ainoastaan toivekuvan siitä mitä halutaan tapahtuvaksi. Täten haaveiden väittäminen kategorisesti valheiksi on paljon enemmän valhe kuin itse haaveet - se sisältää väitteen tiedosta josta emme vielä voi tietää, ja on siis potentiaalisesti ihan oikea valhe, siinä missä haave on pahimmillaankin vain toteutumaton toive. Haave kun ei ole sama kuin ennustus - voisi sanoa että ennustuksen suhde totuuteen on aggressiivinen, haaveen nöyrä ja toiveikas.

Siinä olet oikeassa ettei haave ole totta, mutta se ei tee siitä valhetta. Haave sisältää ainoastaan potentiaalin joko toteutua, rikkoontua, unohtua, tai muuttua valheeksi. Viimeinen vaihtoehto tapahtuu vasta kun haave on faktisesti todistettavissa epätodeksi jo etukäteen (esim. haaveilen oppivani lentämään ilman apuvälineitä) tai haaveileva henkilö on siinä hetkessä jota haave koskee, eikä haave vastaa todellisuutta (esim. haaveilen syöväni appelsiinia juuri NYT vaikka en syö).