Ottaessani sukellus- ja muita kuvia tuolla lomalla huomasin tosiasian, joka on varmasti monille tuttu. Itse otetuilla kuvilla on paljon suurempi merkitys kuin jonkun muun ottamilla muutoin täsmälleen samanlaisilla kuvilla. Tai jos joku teistä lukijoista katselee ottamiani kuvia, on niillä teillekin enemmän merkitystä, koska tiedättä että ne ovat minun ottamia, kuin jos ne olisivat jonkun täysin tuntemattoman (persoonattoman) kuvaajan ottamia.
Tietoisuus kontekstista tuo kuvalle siis lisäarvoa. Tämä on jännittävä ilmiö. Kun siis katselen vaikkapa kuvia suomalaisten sotilaiden julmuuksista toisen maailmansodan aikana, eivät ne minua muuten koskettaisi, mutta kun tiedän että nämä ihmiset ovat suomalaisia, voisin tuntea jonkun kuvissa näkyvistä ihmisistä, koskettavat kuvat minua aivan toisella tavalla. Ties vaikka joku näistä olisi minun sukulaiseni? Äkkiä tulee raskas olo sydämmeen.
Insinööriminä yrittää turhaan väittää vastaan; kuva on kuva ja kaikken kuvassa näkyvän on luotava kuvan merkitys, koska kuvassa ei ole mitään muuta sisältöä kuin se mikä siinä näkyy. Kuitenkin tiedän asian olevan toisin. Kuvassa on muutakin sisältöä kuin se mikä siinä näkyy. Usein, kuten noissa Hesarin sotakuvissa, luodaan viitekehys kuvatekstillä. Teksti liittää kuvan johonkin jonka tunnen ennestään, johonkin, johon minulla on ennestään jonkunlainen kosketuspinta. Tällä tavoin kuvasta tulee henkilökohtainen osa minun maailmankuvaani.
Nyt jos olisin esimerkiksi mainosalalla, lähtisin tietysti pohtimaan miten tällaisia asioiden merkityksiä voisi hyödyntää mainostamisessa, mutta ainainen hyötynäkökulma saa minut voimaan pahoin. Kaikki kunnia Pirkalle, hänen blogissansa on paljon teräviä havaintoja, mutta pelkän hyödyn tavoittelu on aika pinnallista. Itse haluaisin pohtia miten voin ottaa valokuvia siten, että niillä on katsojalle merkitys ilman kuvatekstiä. En haluaisi "selittää vitsiä" kuvateksteillä, vaan haluaisin ottaa kuvia jotka toimivat itsenäisinä taideteoksina.
Päästyäni näin pitkälle huomaan että asioiden merkitys on moniulotteinen asia. Sitä pitäisi pohtia vielä paljon. En voi muuta kuin päätyä osoittelevan rekursiiviseen ja monimieliseen kysymykseen; Mikä on asioiden merkityksen merkitys?
keskiviikkona, marraskuuta 22, 2006
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti