sunnuntaina, helmikuuta 04, 2007

Innostumisen taito

Nyt viime viikolla olin kovasti kiireinen ja merkittäviä vastoinkäymisiäkin oli matkalla, mutta ei se mitään. Olen löytänyt innostumisen taas uudestaan! Aivan erityisesti olen innostunut työstäni; minulla on pari uutta ideaa ja palan halusta päästä niitä kokeilemaan. Näen niissä sellaista potentiaalia jotka toteutuessaan toisivat sellaisia tuloksia joita harvoin jos koskaan olen todistanut urallani aiemmin. Samalla tiedän että jalat pitää pitää maassa. Juuri mennä viikolla työkaverini kompastuivat samaan kiveen; he saivat loistavia tuloksia joista innostuivat valtavasti, aina siihen saakka että huomasivat tehneensä systemaattisen virheen. Siihen lankaan ei pidä mennä.

Innostumisen tunne sisältää energiavaraston, jonka voimalla voi taistella tuulimyllyjä vastaan hyvän aikaa. Siinä on myös aimo annos itsevarmuutta ja turhasta varovaisuudesta luopumista. Innostuneessa tilassa ei tarvitse jäädä pohtimaan toisten mielipiteitä, koska ne menettävät merkityksensä. Ainoa jolla oikeasti on merkitystä on innostuksen kohde. Innostuksen voimalla jaksaa harjoitella myös sellaista taitoa, jota ei ennestään osaa laisinkaan ja jossa ei siis tunne itseään vielä taitavaksi. Hyvän taidon harjoittelu ja toteuttaminenhan on helppoa, koska siinä tuntee itsensä hyväksi. Mutta jos minä vaikka alkaisin harjoitella virkkaamista, olisi vaarana nopea turhautuminen, koska olen kömpelö sormistani enkä lainkaan osaa virkata. Mutta jos innostun asiasta, jaksan harjoitella paljon pidempään.

Innostuminen on kuitenkin taito-laji. Koen sen jonkinlaisena meta-taitona, eli taidon tyyppinä, joka mahdollistaa toisten taitojen kehittämisen, toteuttamisen ja luomisen. Jokaista asiaa josta innostuu, voi harrastaa tuntematta väsymystä (ainakin tiettyyn rajaan saakka) ja tämän peräänantamattoman harjoittelun voimalla tässä taidossa kehittyy (yleensä aika nopeasti) ja kehittyminen on sinänsä palkitsevaa. Meidän siis kannattaisi innostua kaikista asioista joita teemme. Otetaanpa vaikka esimerkiksi siivoaminen. Monelle meistä se on vastenmielistä, mutta jos osaisin innostua asiasta, saisin sen tehtyä paremmin ja se olisi palkitsevampaa.

Ainoa havaitsemani sudenkuoppa innostumisessa on todellisuuden kadottaminen. Jos jalat eivät pysy maanpinnassa, saatta todellisuus jossain vaiheessa aiheuttaa törmäyksen omien haaveiden kanssa, eikä se useinkaan ole kaunista. Tästä muodostuu äärimmäinen meta-haaste; innostuksen ja todellisuudentajun samanaikainen säilyttäminen.

PS. Päivän linkki aforismi-blogiin.

Ei kommentteja: