torstaina, helmikuuta 08, 2007

Syyllisyydentunto

Havaitsin jonkin aikaa sitten erään mielenkiintoisen toimintamallin. Jos vaikka ajattelemme, että olemme jollakin porukkalla järjestämässä bileitä joihin pitää järjestää syötävää. Isäntä asettaa kunnainhimoiset tavoitteet ja lähtee niitä toteuttamaan. Hänen aikansa kuitenkin loppuu kesken ja hän joutuu pyytämään apua muilta bileitä järjestämässä olevilta. Toimintatapa jota hän tässä tilanteessa voi olla seuraava: hän kuvailee kuinka paljon töitä hän on jo tehnyt bileiden eteen ja kuinka vähän sinä olet tehnyt, joten sinun olisi nyt parasta alkaa tehdä jotain.

Tämä kuviteltu esimerkki on luonteeltaan ehkä hieman osoitteleva, mutta lopputulos lienee ymmärrettävä. Isäntä yrittää käyttää syyllisyydentuntoa motivoinnin työkaluna, eli hänen tavoitteensa on saada apua asettamiensa tavoitteiden saavuttamiseksi ja työkalunaan hän käyttää sinun syyllisyydentuntoa. Tilanne on aika epämiellyttävä. Sinun mahdollisuutesi on repiä aikaa tehtävään selkänahastasi tai loukata isäntää, eli hyviä ratkaisuja ei ole, ainoastaan huonoja vaihtoehtoja. Riippumatta siitä mitä valitset, jää sinulle huono omatunto ("eihän mulla olisi tähän aikaa, mutta..."), samoin isännälle ("koskaan kukaan ei tee mitään ellei motkota").

Isännän näkökulmasta toinen lähestymistapa voisi olla kysyä sinulta, paljonko aikaa sinulla saattaisi olla ruuan laittamiseen ja samalla kertoa paljonko isännällä itsellään on aikaa. Tämän jälkeen katsotaan yhdessä paljonko näillä resursseilla on mahdollista tehdä ruokaa. Lopuksi vertaillaan tavoitteita ja mahdollisuuksia. Jos sinä tulet siihen tulokseen että oikeasti haluat sitoutua isännän asettamiin tavoitteisiin, silloin et tarvitse enää motivointia. Mutta mikäli tulette yhdessä siihen tulokseen että aika ei riitä tavoitteisiin, olette löytäneet force majeur -tyyppisen syyn olla toteuttamatta suunniteltuja tavoitteita, eli tavoitteita pitää laskea realistisemmalle tasolle. Tämä vaihtoehto riisuu käsittelystä pois lähes kaikki negatiiviset tunteet. Toki havainto siitä että aika ei riitä toteuttamaan asetettuja tavoitteita voi olla raskas, mutta koska syy on force majeur -tyyppinen, ei sitä kohtaan yleensä tunneta katkeruutta. Voila!

Ei kommentteja: