Olin vuodenvaihteen tieonoilla lomamatkalla Malissa, länsi-Afrikassa. Kävimme matkalla mm. Djennéssä, jossa on kuuluisa mudasta rakennettu moskeija sekä noin 40 koraani-koulua. Erään koulun ulkopuolella näimme kaksi poikaa, iältään ehkä 10-12, jotka resitoivat ulkomuistista koraania (ainakin näin me uskomme). Todennäköisesti se oli osa heidän opintojaan. Useat meidän ryhmän matkalaisista ilmaisivat spontaanisti paheksuntansa lasten huonosta kohtelusta. "Lastenhan pitäisi saada olla lapsia."
Minä jäin miettimään tätä pitkäksi aikaa jälkeenpäin ja olen sitä mieltä, että paheksunta oli kovin hätiköityä. Aivan ensimmäiseksi tulee mieleen että mehän emme tiedä mitään näiden oloista. Näimme heidät muutaman sekunnin jonka perustella teimme johtopäätöksiä. Olen varma että mikäli näkisimme suomalaisia lapsi suomalaisessa koulussa voisimme helposti löytää jonkin sellaisen hetken joka saisi meidät epäilemään outoja asioita. Mutta paljon tärkeämpää on se, ettemme tunne paikallista kulttuuria tai lasten taustaa. Myöhemmin ymmärsimme että koraanikouluun pääsevät lapset ovat onnekkaita, usein köyhien perheiden lapsista yksi voidaan lähetettää tällaiseen kouluun ja hän on se joka saa koulutuksen sekä kohtuullisen hyvin ruokaa, vaatteita ja majoituksen. Kulttuuristakaan emme tiedä mitään. Voimmeko oikopäätä sanoa, että tällainen tai tuollainen koulutus tai lastenkasvatus on se oikea tapa? Onko meidän kulttuurimme parempi kuin heidän? Onko tällainen kysmys ylipäätään järkeenkäypä?
Ihmisoikeusasiassa asiat menevät vielä vaikeammiksi. Onko ihmisoikeudet samoja kaikissa kulttuureissa, ja tulisiko niiden olla? Kyllähän YK on määritellyt ihmisoikeuksia, mutta jää silti sellainen tunne, että YK on aika länsimaalainen instituutio. Sananvalta YK:ssa on nykyään lähinnä Yhdysvalloilla, Venäjällä ja joillakin Eurooppalaisilla mailla (tai EU:lla). Voiko ihmisoikeuksien määrittelemisen jättää huoletta näiden maiden vastuulle, varsinkin, jos nykysellään harva niistä kuitenkaan noudattaa niitä?
Turvapaikanhaun ongelmat liittyvät samaan sekamelskaan. Kun taloudellisia voimavaroja on rajallinen määrä, on oltava tarkka siitä ketkä saavat paikan ja ketkä eivät. Suurin ongelma on että hakijoiden joukossa on huijareita, jotka vain haluavat nostaa elintasoaan ottamalla turvapaikan. Ei ole olemassa mitään yksiselitteistä tapaa selvittää hakijan taustaa, mutta jokainen läpi päässyt huijari kasvattaa todennäköisyyttä, että heitä on huomenna enemmän. Ja jos vielä ajatellaan asiaa suuremmin, turvapaikat vain hoitavat ongelman seurauksia puuttumatta sen syihin. Tärkeämpää olisi hoitaa asiat kuntoon paikan päällä, kuin kuljettaa ongelmat tänne. Nämä pakolaiset kun eivät helposti kotiudu meidän yhteiskuntaan ja niin kauan kuin pakolaisuuden syyt ovat olemassa, jatkuu pakolaisvirta muihin maihin.
keskiviikkona, maaliskuuta 29, 2006
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti