perjantaina, joulukuuta 01, 2006

Seksuaalinen häirintä

Luin tänään lehdestä että Suomessa suurin osa teini-ikäisistä tytöistä on sitä mieltä että poikien "seksuaalinen häirintä" ei ole niin vakavaa koska "pojat ovat poikia". Vanhempien ukkojen häirintä on vakavempaa koska se on niin ällöttävää, mutta "hehän ovat usein humalassa".

Ensimmäinen kysymys joka herää on että mikä tässä yhteydessä lasketaan seksuaaliseksi häirinnäksi? Onko esimerkiksi koskettelu häirintää? Onko (onhan!) se vain joskus häirintää ja joskus osa normaalia miehen ja naisen (tytön ja pojan) välistä kanssakäyntiä? Eikö pieni kisailu ja kiusoittelu vain kuulu teinien väliseen elämään?

Tiedän että seksuaalinen häirintä on ongelma. Esimerkiksi jos esimies nipistelee alaisiaan, on se vääränlaista vallankäyttöä. Mutta näistä kirjoitteluista lehdissä saa sen mielikuvan että miehet ovat syntyään sikoja ja kaikki läheisyys on väärin. Mietipä esimerkiksi seuraavia skenaarioita. Kirjoitan minä-muodossa havainnollisuuden vuoksi:
1. Tapaan hyvän ystävän joka on vastakkaista sukupuolta. Halaan häntä automaattisesti.
2. Tapaan bileissä naisen josta olen kiinnostunut. Tönäisen häntä teatraalisesti olkapäähän pienen sanallisen kiusoittelun yhteydessä. Hieman myöhemmin kosketan häntä käsivarrelle hänen kertoessa koskettavaa tarinaa. Mikäli tunnelma kehittyy lämpimään suuntaan saataan hetkeä myöhemmin ohimennessä koskettaa häntä lantiolle.
3. Istumme kaveriporukassa ravintolassa jossa on mukana nainen josta olen kiinnostunut ja uskon että hän voisi myös olla kiinnostunut. Harrastan jalkapeliä pöydän alla.

Näiden kuvausten perusteella on minun vaikea uskoa että kukaan väittäisi vastaan. Nämä ovat osa aika normaalia kanssakäyntiä eikä niissä ole sinänsä mitään kiellettyä. Mutta huomatteko mahdollisen harhan?
1. Mistä tiedän että ystävä on niin läheinen että voin häntä halata? Voin sen aistia siinä tilanteessa, mutta eikö erehtymisen vaara ole olemassa?
2. Naisen ja miehen välisessä dynamiikassa pelataan pienillä eleillä. Stereotypian mukaan mies tekee aloitteen. Tutkimusten mukaan se on kuitenkin nainen joka antaa (come-on) merkin ja antaa luvan miehelle tehdä aloitteen. Mutta ihmiset ovat erillaisia. Eri ihmisten merkit ovat erillaisia ja tulkinan vara on suuri. Miehet ovat usein sokeita naisten hienovaraisille merkeille ja miesten näkökulmasta heidän tulee vain arvata milloin nainen voisi olla myötämielinen ja tehdä aloite.
3. Mikä erottaa ystävän ja romantiikan? Läheinen ystävä voi olla paljon läheisempi kuin joku jonka kanssa on käynyt treffeillä useamman kerran. Minkälainen läheisyys kuuluu ystävyyteen ja milloin ne rajat voi ylittää?

Osa tästä on tietysti saivartelua, mutta tiedän kokemuksesta että erehtymisen vaara on suuri. Miten usein sinä olet ollut tilanteessa missä toinen on tehnyt aloitteen vaiket ole itse tajunnut ennalta mitään?

Suurimman osan näistä asioista voi hoitaa ihan vain aistimalla ja havainnoimalla tunnelmaa. Suurin harmi tässä on se että tuollainen yleispyöreä lehtikirjoittelu hämärtää asioita, asettaa miesten ja naisten väliin raja-aitoja joita ei oikeasti tarvittaisi. Ja edelleen, seksuaalista häirintää on olemassa ja tiedän että se on oikeasti ongelma. Mutta en haluaisi joutua amerikkalaiseen tilanteeseen, jossa on kiellettyä pitää kokousta suljettujen ovien takana mikäli osapuolina on vastakaista sukupuolta oleva esimies ja alainen. Kyllä minusta tervettä järkeäkin saa käyttää.

Ei kommentteja: