lauantaina, elokuuta 19, 2006

Luottamus ihmisiin yleensä

Lukiessani kirjaa Richard Layard: Happiness - Lessons from a New Science palasi mieleeni asia, jonka olin jo aiemmin "tiennyt" mutta joka kolahti nyt uudella tavalla. On nimittäin havaittu, että viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana, ihmisten luottamus kanssaihmisiin on pudonnut dramaattisesti erityisesti Yhdysvalloissa (olipa yllätys!). Aikaisemmin jopa 60% ihmisistä Yhdysvalloissa oli sitä mieltä että toisiin ihmisiin voi yleisesti ottaen luottaa kun nykyisin luku on alle 30%.

Kuitenkaan ainakaan minä en ole vielä tavannut elämässäni kuin muutaman sellaisen ihmisen joka jälkeenpäin katsoen ei ole osoittautunut luottamuksen arvoiseksi. Tässä siis luen mukaan niin Suomessa, muualla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja ylipäätään missä vain tapaamani ihmiset. Ihmisiin voi yleensä luottaa! Vielä tärkeämmin: Ihmisiin pitäisi yleensä luottaa, koska luottamus synnyttää lähes aina vastuuntuntuoa, joka on puolestaan kaikkien yhteisien intressien mukaista.

Mitä tämä sitten tarkoittaa? Ainakin se on indikaatio samasta asiasta josta kirjoitin aiemmin, eli pelon kulttuurin voimistumisesta. Olemme aiempaa individiualistisempia ja vähemmän yhteisöllisiä. Itsekin huomaan toivovani etten olisi riippuvainen muista. Riippuvuus ei ehkä olekaan hyvästä, mutta yhteisöllisyys on hyvä asia. Itseäni arvottaen huomaan että mittarilla "yhteisöllisyys" pärjäänkin yllättävän hyvin. Ainakin itse olen hieman yllättynyt. Suhteeni perheeseeni on enimmäkseen erinomainen ja minulla on laaja ystäväpiiri. Sellaista parasta ystävää, jonka kanssa jakaisin kaiken ei ehkä ole (veljeni on kyllä lähellä "paras ystävä" nimikettä, mutta hän on enemmän veli kuin ystävä), mutta muuten annan itselleni korkeat pisteet.

Iloksemme luottamukseen perustuviin ja siihen kannustaviinkin ilmiöihin törmää aina välillä. Helsingin sanomat on lanseerannut book crossing tapahtuman Helsingin Juhlaviikoilla, joissa ajatuksena on antaa ilmaiseksi kirjoja luettavaksi. Omiakin kirjoja saa antaa mukaan. Tempaus on kopioitu kansainvälisestä BookCrossing yhteisöstä, jossa jätetään kirjoja yleisille paikoille asettaen kirjan väliin viestin jossa pyydetään lukemisen jälkeen laittamaan kirja eteenpäin ja ilmoittamaan verkkoon kirjan sijainti. Kirjoja voi tietysti ottaa itselleen sanomatta mitään kenellekkään, mutta usein kirjat jatkavat kiertoaan pitkäänkin. Yleisesti ottaen ihimiset ovat luottamuksen arvoisia. Taidan itsekin laittaa tuon yllämainitun "Happiness" kirjan kiertoon kunhan saan sen luettua.

Ei kommentteja: