lauantaina, elokuuta 19, 2006

Sanoja

konstruktiivinen - pidän siitä sanasta. Olen käyttänyt sitä viime aikoina paljon, liian paljon. Pidän ideasta - on aina hyvä yrittää lähestymistapaa joka mahdollisimman vähän rikkoo olemassaolevaa rakennetta. Mutta sanan liikakäyttö aiheuttaa inflaatiota ja pahimamssa tapauksessa vastareaktion. Liikakäyttö aiheuttaa tottumusta, sana ei enää aikaansa sellaista vaikutusta kuulijassa että jotain muutostakin syntyisi. Lyhyesti, sana kokee inflaation. Pahempaa on kuitenkin jos kuulijaa alkaa ärsyyntyä sanan tiheästä käytöstä. Hänestä voi tuntua että häneen yritetään vaikuttaa liiaksi. Se voi tuntua tunkeilevalta ja hän käy puolustuskannalle. Samalla hän myös asettuu koko sanan ajatusta vastaan, ei siksi että ajatus olisi huono, vaan koska se on esitetty huonosti.

rationaalinen - sana jonka yleensä mielletään merkitsevän järkevää toimintaa. Sana on peräisin Latinan sanasta rationalis ja on ilmeistä sukua sanalle ratio (joka merkitsee laskentaa tai järjenkäyttöä). Se kuitenkin minulla assosioituu sen matemaattiseen merkitykseen, eli kahden luvun suhteeseen. Jos asiaa näin laveasti tulkitsee, saa sanan merkitys aivan uuden luonteen. Rationalisuus voitaisiin tässä valossa tulkita suhteellisuudeksi. Jännittävää! Se herättää vähintään yhtä paljon kysymyksiä kuin vastauksia; minkä asioiden suhteesta puhutaan? Minkälaisen pitää näiden asioiden suhteen olla? Minkälainen on asioiden hyvä tai huono suhde?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Miksei voisi käyttää sanaa "rakentava" konstruktiivisen sijaan? Ihan vain juolahti mieleen... Minä tykkään enemmän suomalaisperäisistä sanoista. :)

Unknown kirjoitti...

Todentotta! En edes ajatellut tuota vaihtoehtoa koska olen niin tottunut sanaan. Yleensä itsekin käytän mielummin suomenkielisiä sanoja lainasanojen sijaan.