tiistaina, elokuuta 22, 2006

Vihollinen olohuoneessasi

Koska olen vastavirtaankulkija en tee uudenvuodenlupauksia, koska minusta niitä pitää voida tehdä yhtä hyvin minä tahansa vuoden päivänä, eikä säästä niitä uudeksivuodeksi. Nyt teen siis elokuun 22:n päivän lupauksen: En katsele televisiota lainkaan kuukauteen. Langetan tämän tuomion itselleni sen vuoksi että televisiosta on tullut minun suurin viholliseni tai ainakin suurin elämänlaatua heikentävä yksittäinen tekijä. En pidä sellaisesta elämäntyylistä, jossa televisiolla on suuri rooli. Inhoan itseäni aina kun olen kokonaisen illan katsellut televsioita, mutta tullessaan väsyneenä kotiin sitä on niin helppo laittaa se päälle "hetkeksi", kunnes on vain vähän levähtänyt. Mutta siinä kävikin niin, että tunteja myöhemmin huomaa että kello on jo myöhä ja taas on huomattava osa uneen varatuista ajasta käytetty television katseluun. Tästä seuraus on tietysti että huomenna olen entistä väsyneempi ja on entistä todennäköisempää että katselen televisiota myös huomenna. Katkaistakseni tämän oravanpyörän teen lupaukseni. En katsele televisiota lainkaan kuukauteen. Tämän kokeen tai harjoituksen jälkeen arvioin asiaa uudestaan.

Nyt kun heti tänään panin päätökseni toimeen, sain heti tehtyä valtavasti asioita. Siivosin, vein tavaroita varastoon ja laitoin niitä komeroon, ja vein roskia pois. Ja mikä vielä parempaa, sain luettua hieman. Tämä on yksi niistä tärkeimmistä syistä miksi halusin eroon televisiosta: halusin lukea enemmän. Nyt luin viikonloppuna ostaamaani kirjaa Juhani Seppänen: Hullu työtä tekee. Alleviivasin sieltä muutaman lauseen jotka haluan jakaa kanssanne.

* Miksi ihminen tekee omaa työntekoaan koskevia valintoja, jotka itse asiassa etäännyttävät häntä hyvinvoinnin päämäärästä?
* Työttömyys on tragedia, joka ei kohdistu välttämättömimmän perustoimeentulon saamiseen.

(Alleviivasin aiemmin kolmannenkin lauseen mutta sitä en nyt löydä. Ehkä se oli jossain toisessa kirjassa.)

Tämä kysymys ja toteamus valaisevat osuvasti työntekoon liittyviä paradokseja. Miksi tehdä liika töitä, kun se selvästi heikentää elämänlaatua, enemmän kuin se alemmuuden tunne joka seuraa siitä että joku muu saa enemmän töitä tehtyä? Aivan yhtä totta on se että työttömyys on tragedia jolla ei ole mitään tekemistä perustoimeentulon kanssa. Sossusta saa rahaa ruokaan ja vuokraan. Paljon enemmän on kysymys asioista jotka tapahtuvat oman pään sisässä. Häpeä, alemmuuden ja epäonnistumisen tunne, sekä totutuista (turhista) mukavuuksista luopumisen pelko, siinä on paljon suurempia "tragedioita". Eikä niistä mikään liity hengissä selviytymiseen tai elämänlaatuun.

Itse pelkään tietysti työttömyyttä siinä missä kuka tahansa muukin, mutta se ei tee näistä paradokseista sen suurempia tahi pienempiä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mielenkiintoisia ajatuksia. Hyvää pohdiskelua. Tätä on mukavaa lukea.

Minä taas käytän television sijaan aivan liikaa aikaa tietokoneen ääressä. Jotenkin tähän on aivan liian helppo jämähtää, kun väsyttää koulun jälkeen. Sitten läksyt jäävät tekemättä enkä mene ajoissa nukkumaan, joten huomenna väsyttää entistä enemmän.

Mitenköhän saisin katkaistua sen... Kyllä minä haluan kuitenkin kirjoittaa blogia (se on kivaa ja hyödyllistä), joten en voi kokonaan luopua tietokoneen käytöstä.

Tämä Blogspot temppuilee minun Firefoxillani jatkuvasti. En näe uusimpia merkintöjä, vaan aina sen, joka oli uusimpana tullessani ensimmäistä kertaa sivullesi. Vasta arkisto-kohdasta klikattuani "elokuuta" näen uudet kirjoitukset ja kommentit. Ja kun tulen sivulle uudestaan, ongelma on taas sama. Pitää klikata arkisto-kohdasta. Ja tämä latautuukin näin hitaasti.

Tiedätkö, mikä voisi olla vikana?

Unknown kirjoitti...

Kiitos palautteesta.
Ongelmissasi taitaa olla kyse siitä, että Firefox olettaa että sivu ei ole päivittynyt edellisen kerran jälkeen jolloin se käyttää sitä sivua joka sillä oli ennestään puskurissa (eli tallessa omalla kovalevylläsi). Minulla on sama ongelma. Siksi minä aina painan "Reload" näppäintä (Ctrl-R) kun saavun sivulle, jolloin Firefox käy lataamassa uusimman version. En tiedä mistä tämä ongelma johtuu, mutta tuolla reloadilla siitä ainakin pääsee ohi. Lahjahevosen hampaisiin ei ole katsomista (=blogspot on minulle ilmaista joten en voi kauheasti valittaa).

Anonyymi kirjoitti...

Juu, tuohan auttaa. Kiitos.