keskiviikkona, elokuuta 23, 2006

Päinvastoin

Löysin yhden suurta totuutta sisältävän lauseen lisää samaisesta kirjasta kuin viimeksi (Juhani Seppänen: Hullu työtä tekee). Se menee näin: Useat asiat ovat päinvastoin kuin on tapana ajatella. Tämä on syvällinen lause jonka sulattamiseen menee hetki.

Jos lähdemme ensin tarkkailemaan tapojamme ajatella. Sana tapa jo sinänsä merkitsee vakiintunutta käytäntöä jonkin asian suorittamisessa, nyt ajattelemisessa. Alunperin on siis tehty jollain muulla tavalla tai sitten ei ole tehty ollenkaan, mutta sitten vähitellen on ajauduttu tekemään jollain tietyllä tavalla. Tämä vakiintunut käytäntö voi olla perusteltu tai sitten se ei ole perusteltu, sillä ei ole väliä, siihen ei oteta kantaa, koska se on tapa. Tavan rationalisuutta mietitään harvoin jos koskaan, koska siihen ollaan tottuneita. On työlästä kyseenalaistaa olemassaolevat tavat ja ihminen on loppujenlopuksi aika laiska olento.

No, koska tapamme syntyperät ovat aika sattumanvaraisia, on todennäköistä että niistä jotkut ovat hyviä ja jotkut ovat huonoja. Tärkeä havainto on että kaikki ajatteluttavat eivät ole huonoja. Yhtälailla on tärkeää havaita että useat ajattelutavat ovat huonoja. Asiat ovat yksinkertaisesti usein juuri päinvastoin kuin meillä on tapana ajatella.

Esimerkiksi työnteko (jota Seppäsen kirja juuri käsittelee). Miksi teemme työtä? Ensimmäinen ajatus on raha. Teemme sitä rahan vuoksi. Mutta juuri tämä on harhaa. Valtio takaa jokaiselle suomalaiselle sellaisen perusturvan, että työtä ei tarvitse tehdä rahan vuoksi. Syy on jossain muualla, mutta näin me emme useimmiten ajattele. Työnteolla on jotain paljon tärkeämpi sosiaalisia funktioita, joita emme yleensä havaitse. Niitä on jopa vaikea mennä listaamaan, koska emme ole tottuneeta ajattelemaan asiaa tällä tavoin.

EDIT: Tuli vielä mieleeni jälkeenpäin, että tuo lause "Useat asiat ovat päinvastoin kuin on tapana ajatella" on myös yksi Esa Saarisen perusteeseistä.

Ei kommentteja: