torstaina, elokuuta 31, 2006

Pientä ja suurta

Ensin viite mielenkiintoiseen podintaan parisuhteiden toiminnasta Kain blogissa. Sitten tämänkertaiseen asiaan.

Jouduin aloittamaan anteeksipyynnöllä, ryöstän Kailta ajatuksen josta keskustelimme muutama päivä sitten: Oletteko huomanneet miten kadulla kävellessä saattaa joutua hankalaan tilanteeseen jos sattuu kävelemään jonkun toisen kanssa samaan suuntaan samalla nopeudella? Siinä jotenkin tuntuu siltä että pitäisi lähtä ohittamaan tai hidastamaan ettei tarvitsisi ihan vierekkäin kävellä. Äkkiä ajatukset alkavat etsiä tekosyitä miksi voisi pysähtyä katselemaan vaikka näyteikkunaa hetkeksi, jotta epämielyttävästä tilanteesta pääsisi pois.

No, jätän tämän tapauksen syvemmän analyysin Kaille, mutta mielenkiintoista tässä abstraktimmalla tasolla on se, että nämä pienet asiat voivat olla merkityksellisiä ja mielenkiintoisia. Kirjoitin hyvinvointivaltiosta, Suuresta asiasta, ja sellaisetkin asiat voivat olla merkityksellisiä ja mielenkiintoisia. Siis sekä suuret että pienet asiat voivat olla mielenkiintoisia. Luulen, että tässä yksinkertaisessa ajatuksessa on jotain suurta. Ainakin itselläni on usein tapa jumittaa jonkin tietyn tyyppisiin ajatuksiin, pohdin vaikka sitten tätä ihanhyvinvointivaltiota ja maailmaa ja ihmisiä ja onnellisuutta, kaikkea suurta ja niitä pohtiessani minulta menee ohi jokin pieni merkitysellinen asia, joka olisi voinut sillä hetkellä olla paljon tärkeämpi. On myös mahdollista että jonain päivänä kuljen kadulla katselemassa lehtien lentoa ja miettimässä pitäisikö ostaa omenoita vai banaaneja, eli pieniä asioita. Niitä pohtiessa on joskus vaikea vaihtaa vaihdetta isommalle ja miettiä rakkauden syvintä olemusta.

Minusta on tärkeää ja mielenkiintoista aktiivisesti hakeutua miettimään eri suuruusluokan asioita. Se on hieman samanlaista kuin valokuvatessa; pitää tehdä päätöksiä haluaako kuvata kukkaniittyä auringonlaskussa, vaiko yksittäistä kukkaa, niityllä leikkivää lasta vai taivaanrannassa lentäviä lintuja. Jokaisesta otoksesta, jokaisesta ajatuksesta voi tulla napakymppi, mutta kaikkia ei voi käydä läpi samanaikaisesti.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Käsittääkseni mulla ei ole patenttia tuohon ajatukseen:D tekstikin jäi julkaisematta ainakin toistaiseksi, kun siitä jäi puuttumaan kaipaamani draivi...