keskiviikkona, lokakuuta 25, 2006

Harjoitus sosiaalisessa älykkyydessä

Minulla on kesken kirja sosiaalisesta älykkyydestä (Karl Albrecht: "Social Intelligence - The New Sicence of Success"). Sieltä nappasin seuraavan harjoitteen, jota olisi tarkoitus lähitulevaisuudessa soveltaa. Ajatus on keskittää itsetutkiskelua viiteen sosiaalisen älykkyyden eri osa-alueeseen siten, että jokaiselle uhraa yhden arkipäivän ja viikonloppuna tarkastelee kokonaisvaltaisesti kaikkia. Ja se menee näin:

Maanantai: Tilannetaju (tietoisuus tilanteesta) - eli kuinka hyvin pystyn lukemaan toisten ihmisten mahdollisia tarpeita ja tunnetiloja, sekä kuinka osaan toimia nämä huomioonottaen.

Tiistai: Läsnäolo - ei-sanallinen kommunikaatio, eli kaikki ne asiat jotka vaikuttavat ihmisen miellyttävyyteen jotka eivät suoranaisesti llity kommunikaation kuten liikehdintä, etäisyys kanssaihmisiin, pukeutuminen, katsekontakti jne.

Keskiviikko: Aitous - kuinka rehelliseltä henkilö vaikuttaa ja mitkä tekijät antavat aitouden kuvan ihmisestä. Onko hänellä piiloagenda?

Torstai: Selkeys - miten selkeästi henkilö osaa ilmaista itseään, selittää ideansa ymmärrettävästi ja saada kuulijat ymmärtämään sen merkitys.

Perjantai: Empatia - kahden henkilön välinen tunnetilan jakaminen, tai heidän välille syntyvä "yhteys".

Jos vain suinkin saan aikaiseksi, raportoin tänne sitten havaintojani, vaikka saattaa olla että valitsen päivät hieman eri tavalla kuin alkuperäisessä harjoituksessa.

Ei kommentteja: