torstaina, lokakuuta 26, 2006

Yksinkertaisia asioita

Olen miettinyt näitä kirjoituksiani täällä ja hämmästyn sitä miten monella eri tavalla saman asian voi sanoa. Tai toisin ilmaisten, minusta on outoa että minusta tuntuu että lopulta lähes kaikki ongelmat pyörivät muutaman yksinkertaisen asian ympärillä. Mutta käytännön elämässä nämä yksinkertaiset asiat saavat eri yhteyksissä niin erilaisia ilmenimismuotoja ettei niitä aivan heti tunnista.

1. Kaikkein useimmiten toistuva ja samalla tärkein asia tuntuu olevan se, että ei toimi pelkojen ohjaamana vaan tekee tietoisia päätöksiä. Tietoinen päätös ei voi olla ainakaan huonompi kuin pelonsekainen reaktio. Tietoisesta päätöksestä saa myös paremman olon koska silloin tulee sellainen olo että hallitsee omaa elämäänsä, mikä on erittäin tärkeä onnellisuuden edellytys.

2. Seuraavaksi useiten tällä palstalla luulen painottaneeni sen tärkeyttä, että ei pidä kerjätä toisten hyväksyntää. Ei pidä pyrkiä miellyttämään toisia, vaan olla oma itsensä. Kaikkein tärkeintä on oma onnellisuus. Se ei implikoi egoismia, koska ihmiset on rakennettu siten että he pitävät muiden seurasta ja he saavat hyvän olon tunteen toimiessaan altruistisesti eli tehdessään hyvä muille. En usko että kukaan on eniten onnellinen täydellisessä yksinäisyydessä.

3. Tämän lisäksi olen aika usein miettinyt hämmästelyä, ihmettelyä, kysymistä ja kritiikkiä, joka liittyy myös arvonantoon. Siis kritiikkihän pyrkii puhkaisemaan reikiä asioihin kun taas ihmettely ja hämmästely kannattelevat asioita antaen valheiden raueta, kunnes vain totuus jää jäljelle. Näin siis annetaan arvoa myös sille mikää saattaa olla totta eikä eikä lähdetä puhkaisemaan sitä mikä saattaa olla väärin.

4. Kolmas asia johon olen törmäillyt on rakkaus. Tämä liittyy olennaisesti myös kahteen edelliseen kohtaan. Kun lakkaa etsimästä toisesta virheitä ja lakkaa arvostelemasta toista ja lakkaa arvostelemasta itseään toisen kautta, jää jäljelle vain rakkaus. Se on rakkaus joka ei enää vaadi mitään vaan vain on olemassa itsenänsä.

5. Herkkyys havaita asioita, tarkastella syy-yhteyksiä ja pyrkiä löytämään niihin ratkaisuja ongelmien alkulähteellä. Tästä en ole juurikaan kirjoittanut, mutta nyt havaitsen sen tärkeyden. Puhun herkkyydestä erityisesti toisten ihmisten havainnoinnissa. Eilen kirjoitin sosiaalisesta älykkyydestä ja tässä on kyse juuri siitä. Erityisen tärkeää on havaita kitka-tilanteet ja potentiaaliset konfliktin lähteet. Nyt huomaan että tästä asiasta pitäisikin kirjoittaa paljon enemmän, joten jatkan siitä myöhemmin.

6. Tottumus, sen havaitseminen ja tarvittaessa siitä pääseminen. Tämän on tavallaan jo sisällä aiemmissa, mutta koska se on niin tärkeä pitää se kirjata erikseen ylös. Tästäkin pitäisi kirjoittaa paljon enemmän - se on jäänyt liian pitkäksi aikaa huomiotta kirjoituksissani - mutta tällä kertaa ei voi.

Lopputuloksena on kuitenkin se, että elämän tärkeät asiat ovat aika yksinkertaisia. Uskon että ne ovat kuitenkin aina haastavia ja juuri siksi elämä on niin mielenkiintoista.

Ei kommentteja: