torstaina, huhtikuuta 20, 2006

Top 5

Tänään Amazon muisti minua kovalla paketilla - jee! Siitä olikin hieman aikaa kun olin viimeksi saanut uusia kirjoja, joten nämä tulivat hyvään tarpeeseen. Ja hyvä kirja sieltä tulikin; Anthony de Mellon "The Way to Love". Olen aiemmin lukenut Mellon kirjan "Havahtuminen" ja se kuuluu minun kaikkien aikojen top 5:een vaikuttavimmista, eniten elämää muokanneista kirjoista. Tästä ajatuksesta innostuneena päätin listata minun Top 5:den vaikuttavimmista kirjoista samaan tapaan kuin Nick Hornbyn kirjassa High Fidelity. Tämä kirja, High Fidelity, ei aivan pääse minun Top 5:een, mutta aika lähelle. Lohduttavimpien kirjojen listalla se varmasti olisi Top 5:ssä, mutta nyt mietin siis vaikuttavimpien kirjojen listaa. Tässä ne ovat:
- Anthony de Mello: Havahtuminen
- Mitch Albom: Tuesdays with Morrie
- Richard P. Feynman: The Pleasure of Finding Things Out
- Lowell A. Siff, Gian Berto Vanni: Love
- Dan Baker: What Happy People Know
- Samuel Beckett: Piiritetyn Huoneen Novelleja
- Herman Hesse: Siddharta
- Julia Cameron: The Sound of Paper
- Jean-Paul Sartre: Inho
Oho. Se meni vähän yli. Täytyy kai karsia. Pitää kai karsia. No, tässä ne ovat, järjestyksessä:

1. Anthony de Mello: Havahtuminen
2. Mitch Albom: Tuesdays with Morrie
3. Herman Hesse: Siddharta
4. Jean-Paul Sartre: Inho
5. Dan Baker: What Happy People Know

Nämä ne ovat. Vaikka sekä Beckettin ja Vannin pudottaminen riipaisi munuaista. Tuon Albomin kirjan "Tuesdays with Morrie" lisäksi Albomilla on myös erinomaista fiktiota kirjan "five people you meet in heaven" muodossa. Näistä Top 5 kirjoista Sartre on ehkä vaativin, eikä Hessekään ole aivan kevyttä, mutta muuten suosittelen niitä kaikkia jokaiselle.

Muutenkin, suosittelen lukemista kaikille. Lue mitä vain, milloin vain, kunhan luet. Tärkeä sääntö on myös että jos kirjan lukeminen tökkii, vaihda kirjaa. Tai lue rinnakkain useampaa kirjaa. Jos joku kesken oleva kirjaa jää lukemattomaksi pitkäksi aikaa, on syy todennäköisesti se, ettei se ole riittävän kiinnostava. Inspiraatio pitää ottaa sieltä mistä sen saa.
Toinen tärkeä sääntö on, että pitää yrittää löytää inspiraatio mistä tahansa mitä lukee. Tämä ei ole konfliktissa edellisen säännön kanssa, vaikka ensi silmäykseltä saattaisi vaikuttaa siltä. Lukiessaan tuntematonta teosta on vaikea olla antamatta ensimmäisen negatiivisen mielikuvan häiritä niiden muiden innostavien aspektien löytymistä. Siksi pitää jatkuvasti muistuttaa itseään että juuri tässä kohdassa voisi olla eläämää muuttava totuus. Mutta jos kirja ei siltikään innosta, vaihda kirjaa.

Ei kommentteja: